Examenul piciorului unui pacient cu diabet zaharat este o parte componenta si mai ales extren de importanta a examenului clinic complet al pacientului.
Astfel, examenul piciorului la pacienții diabetici trebuie efectuat în mod sistematic, la fiecare consultatie, fiind format din mai multe părți: inspecția, palparea, evaluarea neurologica, evaluarea vasculara, evaluarea incaltamintei si nu in ultimul rand evaluarea staticii si a mersului. Un examen fizic complet alaturi de o anamneza corecta sunt obligatorii pentru a stabili eventuali factori de risc, terenul arteriopat sau neuropat, bolile asociate.
Vor fi evaluate:
- sistemul cardiovascular,
- sistemul respirator,
- digestiv,
- genito-urinar
- acuitatea vizuala.
Inspectia se va face bilateral, atat pe suprafata dorsala si plantara a picioarelor, pe marginile laterale, regiunea calcaneana, spatiile interdigitale.
De asemenea, se evalueaza si tegumentul, unghiile, prezenta sau nu a edemului, deformarile picioarelor, (pot fi legate de traume anterioare sau de amputatii anterioare) si prezenta sau absenta mobilitatii articulare.
Palparea presupune evaluarea pulsatiilor arteriale, evaluarea temperaturii piciorului, prezenta sau nu a edemului.
Palparea pulsatiilor periferice reprezinta cea mai importanta si cea mai simpla manevra pentru detectarea ischemiei.
Examenul Doppler si indicele glezna-brat reprezinta explorari noninvazive care stabilesc prognosticul si managementul respectivei leziuni.
Nu in ultimul rand este important sa se examineze pantofii si sosetele pacientului pentru a identifica eventuale modificari la acest nivel.