Cum diagnosticam si cum tratam infectia PD?

Este foarte important examenul local minutios care deceleaza unul sau mai multe semne inflamatorii (roseata, edem, durere, etc), colectie purulenta asociate cu semne clinice generale (febra, frison, stare generala alterata, tahicardie, etc).

Examenele de laborator vor decela prezenta unui sindrom inflamator dar si eventuala decompensare abolii metabolice, situatie care reprezinta o urgenta medicala si necesita spitalizare imediata.

Sigur ca nu trebuie sa uitam de examenul clinic complet al pacientului, carealaturi de o anamneza amanuntita (ulceratii in antecedente, prezenta amputatiilor, a plagilor dehiscente, etc) ne poate ajuta in managementul ulterior al acestei complicatii indeajuns de frecvente in randul pacientilor diabetici cu control metabolic precar. Examenul radiologic simplu al piciorului, ne ajuta sa stabuilim daca scheletul osos este afectat, daca exista bule de gaz in tesutul subcutanat- marca a unei infectii cu germeni anaerobi sau daca exista un corp strain, cauza a infectiei.
Principiile generale dupa care se trateaza o astfel de leziune sunt reprezentate de controlul infectiei (antibioterapie sistemica si tratament chirurgical local prin incizie, evacuare, drenal, debridare a tesuturilor neviabile, etc), asigurarea unei vascularizatii optime vindecarii ulceratiei (dezobstructie endovasculara, by-pass) si descarcarea presionala la nivelul respectivei ulceratii prin incaltaminte speciala, aparat gipsat, sau diverse alte metode eficiente individualizat, de la un caz la altul.

 Nu in ultimul rand,tratmentul dezechilibrului metabolic. Ulterior, plagile postoperatorii vor fi ingrijite in vederea obtinerii tesutului de granulatie care sa permita sutura per secundam sauacoperirea defectului cu diferite metode de chirurgie plastica (lambouri, grefe libere autologe sau grefe artificiale).