Hidroterapia: tratamentul modern pentru ranile care nu se vindeca

Ranile cronice (piciorul diabetic, ulcerul varicos, escara), care afecteaza peste un milion de romani, duc extrem de des la amputatii. O inovatie medicala - pansamentul hidroactiv - scurteaza mult timpul de vindecare.

Dr. Eduard Lucian Catrina, medic primar chirurg, sef de sectie la Spitalul Clinic Cantacuzino din Bucuresti, a explicat pentru „Romania libera“ ca „ranile cronice reprezinta o piatra de moara pentru cei care se ocupa cu tratamentul lor, pentru ca de obicei nu reusesti sa obtii vindecarea, sa obtii tesutul de granulatie si epitelizarea, iar hidrote-rapia reprezinta, de fapt, un concept mai vechi, introdus de-abia acum in tara noastra.

Este vorba de comprese speciale care creeaza un mediu umed pentru plagile cronice si favorizeaza vindecarea. Insa nu pot fi folosite si nu isi pot dovedi eficacitatea in absenta unui tratament chirurgical, o debridare care sa preceada aplicarea acestor pansamente. Ele trebuie puse la indicatia si sub stricta supraveghere a unui medic specialist care se ocupa de tratamentul acestor plagi cronice“.

Piciorul diabetic, ulcerul varicos si escarele sunt cele mai frecvente tipuri de rani cronice, afectand peste un milion de romani. Acestea presupun deseori dureri persistente, risc constant de infectii, limitarea activitatilor zilnice, vizite interminabile la medicul specialist si costuri ridicate. De cele mai multe ori, tratamentele traditionale nu dau rezultate, ranile ramanand expuse la riscul de suprainfectare. In ultimii ani, insa, metodele de tratament au evoluat simtitor. Ranile sunt acum vindecate fara interventii chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.

Ce sunt ranile?

Rana reprezinta o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsa de tesut. O rana usoara, precum o taietura, o julitura sau o arsura, se vindeca de obicei intr-un interval de 2-4 saptamani. Acest lucru este valabil pentru majoritatea ranilor, datorita capacitatii de regenerare a tesuturilor. Acestea sunt rani acute.

Ranile care nu se vindeca timp de sase saptamani sunt considerate cronice. Ranile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infectii. Printre cei mai intalniti factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau intarziata a ranii se numara: diabetul, bolile cardiace, circulatia sangvina deficitara (venoasa sau arteriala), imobilizarea prelungita, infectiile, fumatul, varsta inaintata etc.

Cele mai frecvente tipuri de rani cronice

Ranile pe piciorul diabetic. Aproximativ 15% din pacientii diabetici dezvolta ulceratii in timpul vietii si, odata aparuta, aceasta leziune creste de opt ori ris-cul de amputatie a picio-ru-lui. Din numarul total al amputatiilor de gamba non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentand 73-75% din ulcerele de gamba. Ulcerul varicos este expresia deze-chi-librelor metabolice de la nivelul pielii si al tesutului subcutanat pe fondul insuficientei venoase cronice. Acest tip de rana deschisa, care are vindecare intarziata, afecteaza in general persoanele in varsta (1-3% din persoanele cu varsta de peste 65 de ani) si este mai frecvent la femei (80% din pacienti sunt femei).

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor parti ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau in carucior si reprezinta cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. Escara reprezinta o leziune a pielii care apare atunci cand tesuturile moi sunt comprimate intre o proeminenta osoasa si un plan dur extern, pentru o perioada indelungata. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte parti ale corpului. Comprimarea tesuturilor moi (piele sau muschi) pentru mai mult timp intrerupe circulatia sangelui, tesutul degradandu-se astfel constant. Si aceasta afectiune este mai frecventa in randul persoanelor in varsta, doua treimi din cazuri inregistrandu-se la pacientii de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care sufera de escara, majoritatea sunt barbati cu varsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului ca acestia sunt mai predispusi sa sufere traumatisme vertebro-medulare.

Desi cauzele aparitiei acestora sunt diverse si necesita tratamente generale dife-rite (medicamentatie speci-fica afectiunii de baza), tratamentul local respecta aceleasi principii, evolutia ranilor fiind, de asemenea, similara.

Pansamentele hidroactive necesita un timp de vindecare semnificativ redus.

Metoda pe baza de pansamente hidroactive este singura care sporeste substantial confortul pacientului. Actiunea acestora se bazeaza pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerarii tesutului si inchiderii ranii. Mai mult, acestea nu contin substante medicamentoase si nu provoaca alergii, actiunea lor bazandu-se pe principii fizice, proprii structurii si materialului component. Odata aplicate pe rana, acestea mentin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive mentin un Ph optim, care favorizeaza regenerarea tesutului. Astfel, o rana tratata fara succes ani de zile prin metodele traditionale se poate vindeca in 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.    

O rana tratata fara succes ani de zile prin metodele traditionale se poate vindeca in 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.

2-4 saptamani este intervalul de timp in care se vindeca de obicei o rana usoara, precum o taietura, o julitura sau o arsura.

Tratament

Etapele de vindecare ale unei rani:

1. Faza de curatare – in prima faza, rana este de cele mai multe ori incarcata cu microbi si resturi celulare. Rana poate sangera, poate secreta puroi si poate fi dureroasa;

2. Faza de regenerare – in aceasta etapa, tesuturile se regenereaza printr-un proces complex numit granulatie;

3. Faza de cicatrizare – in acest stadiu, rana isi micsoreaza dimensiunea, apare piele noua; acum este important ca tratamentul sa protejeze tesutul nou-format.

Cu toate acestea, metodele traditionale de tratament (care utilizeaza apa oxigenata sau cloramina pentru curatarea ranii si preparate pe baza de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesita un timp indelungat pentru vindecare. In cazuri extreme, ranile nu se vindeca nici in ani de zile.

Sursa