Cum pot fi evitate riscurile complicatiilor provocate de diabetul zaharat

Diabetul este o „boala a civilizatiei“ care afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Aceasta pentru ca mancam fara masura si tot ce avem la indemana: de la covrigi si pana la pateuri, snackuri de tot felul, dulciuri in cantitati la intamplare, nu facem miscare chiar daca avem un surplus de kilograme care ar trebui sa ne ingrijoreze. In aceste conditii, ajungem obezi, iar obezitatea este primul pas catre o gramada de probleme de sanatate.

Diabetul zaharat este una din cele mai raspandite boli cronice netransmisibile. Reprezinta o afectiune care cuprinde un grup eterogen de tulburari, ce pot avea etiologie diferita, dar care au in comun hiperglicemia asociata cu tulburari de metabolism lipidic si proteic“, explica dr. Eduard Catrina, medic chirurg specialist in tratamentul piciorului diabetic, de la Spitalul Clinic „Dr Ioan Cantacuzino“ din Capitala.

Mai simplu spus, diabetul este o tulburare de metabolism in care organismul nu mai poate transforma mancarea in glucoza necesara functionarii. In mod normal, zaharul din sange este utilizat de celule pentru obtinerea energiei, cu ajutorul insulinei produse de pancreas. La pacientii cu diabet insa pancreasul fie nu produce insulina in cantitati suficiente, fie nu produce deloc. Consecinta este aceea ca zaharul ramane in sange la niveluri ridicate.

„Este cunoscut faptul ca glucoza nu este o substanta toxica, dar, paradoxal, hiperglicemia este. Aceasta din urma, printr-o serie de mecanisme specifice, sta la baza aparitiei complicatiilor cronice ale diabetului zaharat“, adauga dr. Catrina.

Simptomele nu alarmeaza pacientul

Ideal ar fi ca diabetul sa fie depistat precoce si controlat eficient in asa fel incat sa se evite complicatiile. „Simptomele clasice ale diabetului zaharat sunt reprezentate de poliurie – pacientul urineaza frecvent – polidipsie – sete – polifagie – mananca mult - , la care se adauga scaderea ponderala – in cazul pacientilor cu diabet de tip 1, numit si insulinodependent“, explica dr. Catrina.

Din pacate, adauga acesta, nu de putine ori, aceste simptome nu alarmeaza pacientul, iar acesta nu se prezinta la medic, astfel ca perioada de diagnostic precoce poate dura ani de zile, intre timp instalandu-se complicatiile cronice. „In aceste situatii, diagnosticul de diabet se pune in contextul in care pacientul se prezinta la medic pentru respectiva complicatie cronica – de exemplu, in cazul ulceratiilor picioarelor“.

Din acest punct de vedere, Romania se inscrie in trendul mondial: „Peste 45% din adultii cu diabet din intreaga lume nu stiu ca au boala, iar cei la care este descoperita , diagnosticul este pus atunci cand complicatiile sunt deja instalate“, puncteaza prof.dr. Maria Mota, membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului si seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Ce au in plus romanii fata de altii este o prevalenta mai mare a bolii, peste media europeana de 9%. Astfel, un studiu IMAS solicitat de Centrul pentru Inovatie in Medicina si facut public, la jumatatea lunii noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, arata ca prevalenta este de 10,3% in randul persoanelor cu varste peste 18 ani, ceea ce inseamna 1.800.000 de romani, dublu fata de numarul persoanelor inregistrate cu aceasta afectiune. Potrivit aceleiasi surse, 71,6% din pacienti nu au fost in ultimele 12 luni la neurolog, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la ofltalmolog. Or, diabeticii pot avea complicatii in toate aceste sfere. Totodata, aproape 20% din pacientii cu diabet nu au fost la diabetolog in decursul ultimului an.

„Pentru ca nu vreau sa orbesc, merg in fiecare an la oftalmolog“

„O clasificare didactica ar imparti aceste complicatii in macrovasculare - si aici vorbim de afectarea vaselor mari de sange avand drept expresie clinica aparitia bolii coronariene ischemice, respectiv angina pectorala, infarctul acut de miocard, accidentului vascular cerebral, infarctul enteromezenteric (intestinal acut) sau a arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare - (boala arteriala in care se reduce progresiv diametrul arterelor – n.red) - si microvasculare. In cazul acestora din urma este vorba despre afectarea vaselor mici de sange de la nivel retinian sau renal si de afectarea vasei nervorum (arteriolelor care asigura irigarea si nutritia nervii – n.red), respectiv retinopatia, nefropatia si neuropatia diabetica“, detaliaza dr. Catrina.

Maria, 49 de ani, este din Bucuresti, iar in urma cu 5 ani a fost diagnosticata cu diabet de tip 2, dar si cu retinopatie diabetica. „Intotdeauna am fost mai grasuta, in ciuda eforturilor mele de a tine dieta. De vina a fost in principal jobul care m-a suprasolicitat si din pricina caruia mancam pe apucate tot ce prindeam. Acum, au ajuns in situatia de a-mi pierde vederea si pentru ca lucrul acesta sa nu se intample imi verific glicemia in fiecare zi, imi fac analizele ori de cate ori e nevoie si merg annual la control la oftalmolog“, povesteste pacienta.

Nicolae, 55 de ani, este din Constanta si sufera de o complicatie mai grava a diabetului zaharat - piciorul diabetic. O infectie ivita la degete l-a pus in situatia unei amputatii partiale la piciorul drept. „Acum, am o noua infectie la acelasi picior, motiv pentru care trebuie sa ma internez iarasi in spital“, povesteste barbatul. Spune ca a optat pentru un spital din Bucuresti, unde exista medici specializati in boala lui.

Piciorul diabetic reprezinta practic totalitatea modificarilor determinate de asocierea in proportii variabile a afectarii vaselor, cat si a nervilor la nivelul membrelor, explica dr. Catrina. Astfel, apar modificari la nivelul tegumentelor si a anexelor acestuia – respectiv unghii, glande sudoripare – la nivelul scheletului osos si a structurilor musculare si tendoanelor. „Aparitia ulceratiilor si a infectiilor la nivelul picioarelor pacientilor diabetici este principala cauza de spitalizare si de interventii chirurgicale a acestor pacienti. se spune ca, la fiecare 20 de secunde o persoana isi pierde piciorul din cauza diabetului zaharat si ca peste 80% din amputatiile nontraumatice se fac la pacientii diabetici“, completeaza specialistul.

Etapele tratamentului piciorului diabetic

Tratamentul piciorului diabetic este extrem de complex. Cuprinde mai multe etape, mai multe mijloace terapeutice si, implicit, necesita implicarea unui numar de specialisti care ar trebui sa lucreze intr-o echipa coordonata de obicei de emdicul diabetolog, explica dr. Catrina: „Prima etapa este cea profilactica si presupune educatia terapeutica a pacientului cu diabet zaharat si neuropatie. Si el si membrii familiei trebuie sa constientizeze importanta bolii, dar si riscul aparitiei complicatiilor. Este necesar tratamentul factorilor de risc, adica al arteriopatiei cronice obliterante, a neuropatiei periferice sau a tulburarilor de biomecanica ale piciorului printr-o incaltaminte adecvata“.

Daca, in ciuda adoptarii acestor masuri preventive apare ulceratia piciorului se impune tratamentul urgent si prompt al acesteia de o echipa multidisciplinara care include pe langa diabetolog, chirurgul vascular, radiologul interventionist si specialistul podiatru, mai spune dr. Catrina. „Se face controlul infectiei prin administrarea de antibiotice si tratament chirurgical local prin incizia, evacuarea, drenarea si debridarea tesuturilor neviabile. In plus, trebuie realizata dezobstructia endovasculara si descarcarea presiunii de la nivelul respectivei ulceratii prin incaltaminte speciala, aparat gipsat sau alte metode individualizate de la un caz la altul“.

Toate complicatiile cronice ale diabetului zaharat si deci, implicit ale neuropatiei pot fi prevenite printr-un control metabolic bun. Ce inseamna acest lucru? „Pacientul trebuie sa respecte atat indicatiile de optimizare a stilului de viata printr-o dieta adecvata, exercitiu fizic zilnic, scadere ponderala atunci cand este cazul, dar si sa urmeze tratamentul antidiabetic cu insulina sau cu medicatie nonisulinica“.

Daca neuropatia apare, pacientul trebuie sa se prezinte la medic la cea mai mica modificare a tegumentelor - roseata sau edem. „Purtarea incaltamintei adecvate, interzicerea mersului descult sau adoptarea masurilor banale de igiena sunt reguli de preventie primara a piciorului diabetic complicat. Studiile clinice au aratat faptul ca educatia preventiva a pacientilor si a anturajului acestora poate scadea, in timp, incidenta ulceratiilor si, implicit, a amputatiilor, pentru ca, controlul glicemic strict desi este foarte important, nu este singurul factor ce previne aparitia ulceratiilor“.

Dr. Catrina adauga ca necazul ar fi acela ca pacientii cu picior diabetic vin tarziu la medic ca urmare a faptului ca le scade sensibilitatea la nivelul membrelor: „Uneori, pacientii ignora chiar prezenta unei ulceratii plantare pana cand aceasta se infecteaza, iar mirosul si secretia din plaga devine suparatoare pentru cei din familie“. Lipsa simptomelor nu inseamna insa absenta neuropatiei, atrage atentia acesta. „De aceea, cel mai bine ar fi ca toti pacientii diabetici sa primeasca, periodic, un consult la nivelul picioarelor. Cu atat mai frecvent cu cat neuropatia este intr-un stadiu mai avansat“.

Deziderat: reducerea amputatiilor cu 50%

Potrivit dr. Catrina, unul dintre dezideratele la nivel mondial este acela de a se reduce numarul amputatiilor piciorului diabetic in proportie de 50%. „Acest lucru nu se realizeaza decat in putine tari cu un sistem medical extrem de avansat, in care pacientii cu picior diabetic sunt tratati in centre specializate, in echipe multidisciplinare printr-un management corect. La noi, numarul de amputatii ramane in continuare ridicat, din cauza faptului ca aceasta patologie nu este pe deplin cunoscuta si nici recunoscuta in egala masura de pacienti, doctori, sistem de sanatate, fiind poate considerata gresit la acest moment drept „cenusareasa“ complicatiilor cronice ale diabetului zaharat“.

Senzatii de amorteala, dureri cu caracter de arsura sau atingeri dureroase insuportabile

Netratat, diabetul zaharat grabeste aparitia neuropatiei diabetice care este cea mai frecventa si cea mai precoce complicatie a acestei afectiuni medicale. „In neuropatia diabetica sunt afectate atat fibrele nervoase somatic, cat si cele vegetative. Cea mai frecventa forma de manifestare a neuropatiei diabetice este polineuropatia periferica senzitivo-motorie. Aceasta reprezinta 90% din totalul neuropatiilor la pacientii cu diabet zaharat si, totodata, factorul determinant al ulceratiilor plantare“, explica dr. Catrina. Merita precizat ca neuropatia diabetica reprezinta principala cauza de ulceratii la nivelul piciorului pacientilor cu diabet zaharat, mai spune medicul.

Neuropatia senzitiva inseamna disparitia sau diminuarea sensibilitatii, initial si, in final, anestezia completa facand piciorul vulnerabil la orice agresiune. „Din punct de vedere simptomatic, pacientul poate avea senzatii de amorteala, dureri cu caracter de arsura sau atingeri dureroase insuportabile, crampe nocturne, nesiguranta in mers sau, dimpotriva, o anestezie cvasitotala“.

Neuropatia motorie conduce la atrofia musculara si deformarea picioarelor – planta hiperexcavata – sau a degetelor – aparitia degetelor in ciocan sau in gheara – la aparitia punctelor de presiune exagerata, toate ducand, in final, la tulburari de biomecanica a staticii si a mersului“.

In neuropatia autonoma se produce o scadere a secretiei sudorale pana la disparitia acesteia si aparitia uscaciunii tegumetelor, a fisurilor cutanate care se pot infecta foarte usor; modificari ale vasomotricitatii locale cu deschiderea unor shunturi arterio-venoase care deviaza sangele din capilarele tegumentului; evolutie catre osteoartropatia neuropata Charcot. Cunoscuta mai degraba sub numele de picior Charcot, aceasta afectiune reprezinta o modificare structurala a piciorului, care devine deformat, plat, ca o laba de urs, si care duce la aparitia unor ulceratii cronice, trenante si care, daca se infecteaza determina adesea amputatia membrului respectiv“.

415 milioane de oameni au diabet

Potrivit unui raport al Federatiei Internationale de Diabet, 415 milioane de oameni sufera de aceasta boala, iar in urmatorii 25 de ani se estimeaza ca vor aparea alte 225 de milioane de cazuri. In cele mai multe situatii, este vorba despre diabetul de tip 2 care, spre deosebire de diabetul de tip 1 – boala autoimuna caracterizata prin deficitul absolut de insulina – ar putea fi prevenit pentru ca aparitia lui depinde de factori de risc precum obezitate, sedentarism si alimentatie nesanatoasa.

10% cred ca diabetul este contagios

Potrivit studiului IMAs, dintre repondentii care au fost diagnosticati cu diabet de catre un medic, 64,4% au varste de 60 de ani si peste. 56,4% din persoanele intervievate considera ca diabetul poate fi vindecat, opinia fiind impartasita de 40,1% din pacientii diagnosticati cu diabet care au participat la studiu. Cercetarea a aratat ca aproape 10% din cei intervievati considera diabetul o afectiune contagioasa, iar 78,9% ca diabetul apare ca urmare a unui consum crescut de dulciuri.

36,8% din pacientii cu diabet intervievati considera ca afectiunea lor este mai putin grava decat obezitatea, iar 40,6% din pacientii cu diabet apreciaza afectiunea lor ca fiind mai putin grava decat bolile cardiace. Acelasi studiu arata ca 86,9% din cei intervievati recunosc greutatea ca fiind factor de risc pentru diabet. De asemenea, sedentarismul este admis ca factor de risc de catre 75,7% din respondenti.

Doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticati cu diabet declara ca tin dieta si un procent mult mai mic, 56,7% spun ca fac exercitii fizice, potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, aproape 30% din populatie are in familie pe cineva cu diabet. Pacientii cu aceasta boala metabolica se confrunta cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decat persoanele care nu sufera de diabet. Complicatiile cardiovasculare sunt principala cauza de deces si dizabilitati in randul persoanelor cu diabet: 50% din persoanele cu diabet mor din cauza unor afectiuni cardiovasculare.

Studiul InoMed-IMAS a fost realizat in perioada 27 octombrie — 9 noiembrie pe un esantion reprezentantiv la nivel national de 1.010 persoane de peste 18 ani.

Sursa